S rakúskymi bio-vínami Johannes Trapl koketujem už 2 roky od momentu kedy som vo vinotéke reštaurácie Zum goldenen Anker v Hainburgu prvykrát uvidel jeho nápadité etikety. Hneď vystúpili z množstva iných a ruka vystrelila! Hovorí sa že prvú fľašu predáva marketingové oddelenie a ostatné už musí predať vinár sám. Johannesovi sa vínom samozrejme podarilo zaujať a nasledovali stretnutia na Prowein a v jeho vinárstve v Stixneusiedl, asi 40km západne od Bratislavy.

Slovo dalo slovo a pyšne Vám predstavujem nové kúsky v našej ponuke! 🙂

Ale povedzme si niečo o vinárovi samotnom.

Trapl blog_foto2

Johannes Trapl je mladý vinár známy svojou vytrvalosťou a precíznosťou. Denne dohliada nad všetkým vo vinohrade a vinárstve a jeho motto je : „Nemôžem si požičiavať nápady od druhých ale všetko si musím vyskúšať sám“. Netreba dodávať že jeho motto je mi veľmi sympatické!

Svoje vína dorába v bio-kvalite bez použitia chémie vo vinohrade či pivnici a necháva vyniknúť ich prirodzený charakter. Ekologicky dopestované hrozno sa rodí v zdravom a silnom vinohrade a Johannes považuje za svojich významných prírodných spojencov napr. aj dážďovky, ktoré pôdu prevzdušňujú a umožnujú koreňom viniča dýchať, prijímať vlahu a potrebné minerálne látky.

Nijako sa svojim vzťahom k dážďovkám netají a rád ho vždy pripomenie. Poviete si „čo Rakúšan, to úchylka“ … ale vyskúšajte tie vína! 🙂

Johannes ide iba po tom najlepšom a jeho vína sú jeho osobným rukopisom a vlastným vyjadrením ako by malo víno vyzerať a chutiť. V pivnici experimentuje s použitím nerezových tankov, neutrálnych 500 litrových drevených sudov a časť vín necháva vyzrievať aj v hlinených amforách.

Slovo „úchylka“ myslím v tom najlepšom zmysle ako vyjadrenie osobitosti štýlu istej osoby a preto prichádza úchylka č. 2 – Johannes ročne pošliape asi 20 ton svojho hrozna sám nohami! Tento archaický spôsob nakvášania celých strapcov hrozna pomáha prirodzenej macerácii vyzretých stopiek, šupiek a kôstok v mušte a ťažko sa dosahuje inými dostupnými „technológiami“.

Trapl blog_foto3

Región Carnuntum (Niederösterreich) leží západne od Slovenska, začína sa dedinkou Berg, tiahne sa na juh od Dunaja a končí na predmestiach Viedne. Historický názov regiónu je odvodený od antického rímskeho sídla Carnuntum, hlavného mesta rímskej provincie Horná Panónia. Klíma je teplá panónska, teploty zmierňuje chladivý efekt blízkeho Dunaja a jazera Neusiedl.

Johannes má väčšinu vinohradov v Stixneusiedl ale zaslúžil sa aj o renesanciu starých vinohradov v lokalite Spitzerberg (lokalita cca. 14 km od Bratislavy, vinohrady naľavo popri ceste Edelstahl – Prellenkirchen smerom k športovému letisku Spitzerberg pri Hundsheim). Spitzerberg je najjužnejšia časť Malých Karpát a špičková lokalita pre červené vína, najmä odrodu Blaufränkisch čiže Frankovku modrú.

Mapka Carnuntum_blog

Summa summarum – na Johannesovi Traplovi ma zaujala najmä hravosť, úplná transparentnosť pri výrobe vín a úprimná až urputná snaha o zdokonaľovanie.

Vína v bio-kvalite a dôraz na ekológiu sú „len“ prirodzenou súčasťou tejto poctivej práce.

Ochutnajte:
Carnuntum weiss (60% Weissburgunder, 30% Grüner Veltliner, 10% Welschriesling) – 8,90 €
Carnuntum rot (60% Zweigelt, 30% Blaufränkisch, 10% St. Laurent) – 8,90 €

Na zdravie, priatelia!